Miasto Ustroń

Fotorelacja - Kolyba w Ustroniu bramą w Karpaty. Promocja serowarstwa i pasterstwa.

12-09-2016
10 września 2016r. przy górnej stacji Kolei Linowej Czantoria odbyła się regionalna impreza pod nazwą "Kolyba w Ustroniu bramą w Karpaty. Promocja serowarstwa i pasterstwa." Wydarzenie to było czwartą z pięciu imprez organizowanych w Beskidzkiej 5 czyli Brennej, Istebnej, Szczyrku, Ustroniu i Wyśle na które pozyskane były środki z projektu dofinansowanego ze środków budżetu Samorządu Województwa Śląskiego w ramach zadania "Promocja serowarstwa w regionie Beskidzkiej 5." Podczas imprezy uczestnicy mogli poznać tradycyjną metodę wyrobu owczego sera, która polegała na klaganiu mleka owczego. Do udojonego mleka owczego dodawano podpuszczkę, która przyśpieszała proces fermentacji mleka i powstawał owczy ser, który nazwano bundz (bunc). Część owczego sera przeznaczano do wyrobu bryndzy. Wtedy mielono go, solono i ubijano w drewnianych musorkach lub faskach. Z resztek sera wyrabiano jeszcze w tradycji redykołki. Po warsztatach można było skosztować serów owczych i napić się żentycy (serwatka z mleka owczego). Całość przeplatana była występami artystycznymi, zabawami dla publiczności oraz opowieściami na temat planów odbudowy pewnej kolyby.
Zdjęcia : K.Czyż-Kaźmierczak, A.Łęczyńska
Herb Ustroń

Miasto Uzdrowisko

USTROŃ

Adres: 43-450 Ustroń, Rynek 1
Telefon: +48 33 85 79 300
biuropodawcze@ustron.pl
www.ustron.pl