Fotorelacja - Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
16-08-2014
W Ustroniu 16 sierpnia był dniem pod znakiem baraniny. Zorganizowane przez Gromadę Górali na Śląsku Cieszyńskim i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni IX Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny mimo kapryśnej, na przemian to deszczowej, to słonecznej pogody, przyciągnęły zarówno wielu widzów, jak i znamienitych gości. Pierwsza część imprezy, której głównym motywem była baranina i wszystko, co z nią związane, odbywała się RM Gastro. Tam zorganizowano konferencję popularnonaukową „Nowe - stare inspiracje w hodowli i wykorzystaniu kulinarnym owiec”, a ekipy startujące w konkursie przygotowywały swe dania konkursowe. Popołudniu moc atrakcji czekało na tych, którzy zawitali do Karczmy Góralskiej nad Wisłą. Tam również tematem głównym były owce i baranina. Obejrzeć można było pokaz rozbioru jagnięcia w wykonaniu dr Michała Milerskiego z Nydku. Kucharz Remigiusz Rączka wraz z pomocnikiem Kamilem Widenką na oczach widzów gotowali potrawy z jagnięciny. Mgr. Inz Karol Zorychta z Dzięgielowa zrobił pokaz strzyżenia owcy. Imprezę rozpoczęto z wielkim hukiem. Dosłownie, gdyż sygnałem rozpoczęcia IX Międzynarodowych Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny była salwa armatnia. O zapalenie armatniego lontu poproszono… Konsul Generalna RP w Ostrawie Annę Olszewską. Po wystrzale z armaty nastąpiła salwa z broni czarnoprochowej. Wśród oddających salwę oprócz członków Cieszyńskiego Bractwa Kurkowego znalazł się także poseł na sejm RP Czesław Gluza.