Fotorelacja - Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
10-08-2013
Już po raz ósmy, Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim zorganizowała Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny nazwane Świętem Baraniny. To niepowtarzalna impreza w której promowane jest mięso baranie i jagnięce. Tradycyjnie imprezę zorganizowano w Karczmie Góralskiej w Ustroniu. Grały kapele góralskie, na terenie karczmy promowali się rzemieślnicy i artyści. Były konkursy także dla dzieci. Każdy znalazł coś dla siebie. Mistrzostwa odbywające się w ramach Kulinarnego Pucharu Polski miały charakter międzynarodowy, gdyż swój udział w konkursie zgłosiły także ekipy zagraniczne. Impreza nie tylko miała za zadanie rywalizację ekip kucharskich, ale także odtworzenie owczarstwa na naszym terenie, w tym ratowanie polan górskich przez reklamę i poprawienie prestiżu baraniego mięsa, przygotowywanego przez ekipy kucharzy z renomowanych restauracji.