Po raz kolejny w Ustroniu symbolicznie otwarto Sezon Uzdrowiskowy. Tradycyjnie tydzień przed zakończeniem roku szkolnego i rozpoczęciem wakacji Ustroń świętował z mieszkańcami, turystami i kuracjuszami początek lata.
17 czerwca niedziela upłynęła pod znakiem kulinarnym i partnerskim. Prezentowana była kuchnia węgierska i polska, kultura węgierska i polska oraz rękodzieło węgierskie i polskie.
Gościem specjalnym tego dnia było uzdrowiskowe miasto partnerskie Ustronia z Węgier Hajdunanas. Na rynku ustawiono na wprost siebie dwa stoiska kulinarne, gdzie Polacy gotowali gulasz polski a Węgrzy tradycyjną węgierską zupę gulaszową. Przygotowane potrawy degustowało jury złożone z przedstawicieli obu miast i ostatecznie podjęto decyzję o przyznaniu dwóch równorzędnych nagród.
Po ogłoszeniu wyników przystąpiono do poczęstunku ludzi zebranych na rynku a na scenie rozpoczęły się występy kulturalne.
Na scenie wystąpili:
- uzdolniona ustrońska młodzież pod opieką Karoliny Kidoń - Malwina Smyk, Kamila Pońc, Oliwia Borecka, Julia Sempolska, Julia Banot,
- węgierski zespół z Hajdunanas,
- zespół HoleViaters.
Dodatkową atrakcją była strefa relaksu Gór Radości z pufami i leżaczkami. BYło można sobie również bezpłatnie wykonać pamiątkowe zdjęcie.
Natomiast w okolicach Miejskiej Biblioteki Publicznej odbywały się "Ogrody sztuki" czyli warsztaty artystyczne i plener malarski.